Folkparken

 Folkparken-åbackarna-strömbacken

Ett grönt vardagsrum på 20 hektar med kullar och dalar, skogspartier och ängar. Parken anlades mellan åren 1892-1894 på initiativ av John Philipsson, som även bekostade anläggningsarbetet. Med sina 20 hektar är det Norrköpings största park. Folkparken är utformad efter mönster från den så kallade engelska parken.
    I branten växer gamla lövträd och en del riktigt gamla tallar. Till glädje för många insekter och vedsvampar finns här också en del döda träd lämnade. Den södra sidan av strömmen är mindre dramatisk men den gamla lövskogen är pelarlik och här finns också en liten anlagd rododendronpark. Vintertid samlas många sjöfåglar i strömmen. Sothöns, doppingar, gräsänder, vigg och storskrak är bara några exempel. Åbackarnas fåglar =änder-sothönor -hägrar- dopping-sothöna -storskrak och -vigg och svanar.    

Matteus kyrka

lekparken

I parken finns flera ytor för aktiviteter, bland annat en lekplats med klätterställningar och leksaker samt ett stort hoppberg och en plaskpool. Här finns banor för frisbeegolf, minigolf och sandfyllda banor för beachvolleyboll.Även djur kyrkogården ligger i folkparken. Folkparken är lummig, grön och naturligt utformad. Här finns både fina planteringar och stora träd, bland annat den sällsynta solfjädertallen och en magnolia som Drottning Silvia planterade när parken fyllde 100 år 1994.  

http://www.kfum-norrkoping.se/var_vi_finns/folkparken

 

FEMÖRINGEN

 
FEMÖRESBRON /Åbackarna I NORRKÖPING Bron är en bågbro gjord i trä o stål och byggdes för att låta kur gästerna i knejpen ta sig över till folkparken , femöresbron invigdes 1901.Namnet kommer från den avgift man betalade att nytja bron.det finns även. Plakett av brunnslocks storlek på marken på södra sidan. På ena sidan av bron ligger idag kryddgården som på den tiden 1901 var en brovakterbostad fram till 1940talet.

De vackra promenadstråket längs Motala ström, sydväst om Folkparken, heter Åbackarna. Läget med lä, sol och hög fuktighet skapar ett gynnsamt klimat för växter och djur. Längs den cirka 3 km långa promenadsträckan kan man verkligen följa hur årstiderna växlar. På båda sidorna om vattnet löper gångvägen tätt inbäddad av stora träd. I väster knyts gångvägarna samman med Femöresbron som invigdes 1901. Här finns även Färgargården och Rhododendrondalen.

På båda sidor om Motala ström mellan Kneippen och Norra kyrkogården går en mycket vacker och anrik promenadväg. Den norra delen av stranden kallas Åbackarna och här är strandlinjen mycket brant och ravinliknande. Närmast vattnet växer klibbal och pil och en del av träden hänger ut flera meter över vattnet.

IÅbackarna/leden

Tänkar grotta av Carin Lindegren 1995.Här kan man på sin vandring sätta sig ner o koppla av en stund och sitta o läsa kloka ord från olika människorna

Gamla kvarnen vid färgargården Färgargårdens cafe o Museum Ett museum i Norrköping beläget vid Motala ström i Åbackarna.

Museet, som är en del av Norrköpings stadsmuseum, visar hur en färgarmästare bodde, levde och verkade vid mitten av 1800-talet. I gården finns även ett café. Där går det att äta en våffla i de vackra omgivningarna, något som länge varit ett populärt nöje, speciellt sommartid. Norrköpings största park som  anlades på 1890-talet som en så kallad engelsk park – ett stiliserat naturlandskap, en romantiskt ordnad natur.  .

Gamla trozellihuset

Förr: Var trozellihuset ett tuberkulossjukhus.

Idag :Gemensam användning av resurserna Många resurser i huset utnyttjas gemensamt, till exempel:samhällsorienterande föreläsningar om bland annat arbetsmarknad, hälsofrågor, ekonomi och kultur kurser och seminarier interna konferenser och möten utbildningskök med tillhörande kafeteria Arkivdata har sina lokaler i huset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s