Folkminnen

 

Butgatan mot söder.

Butgatan på väster samt kvadraten Buten på Saltängen har fått sitt namn efter butarna. Butarna var de körkarlar som körde varor från Finspång till Norrköping.

Saltängen, Munkgatan.

Stadsdelen Saltängen hette förr Butängen, vilket kan återfinnas på gamla kartor över staden. Sedan bebyggelsen där började på 1600-talet fick den heta Saltängen.

Slottsgatan 1904.

Slottsgatan och Slottsgränden har fått sitt namn efter Johannisbergs slott. Uppfört av hertig Johan av Östergötland 1613. Stadens gästgiveri och skjutsinrättning vid Slottsgatan, uppförd på 1860-talet.

Torghandel på Nya Torget.

Torghandel och affärerna för övrigt hade inte någon särskild karaktär under själva fastan. Sista fastlagsveckan före påsk tedde sig torghandeln livligare än vanligt. Bönderna kom då i större mängd än vanligt in med sina produkter till staden. De bestod av ägg och grönt. Bland blommor var det mest påskliljor som salufördes. Hur fattig man än var så  hade man en påsklilja på bordet under påskhelgen.

Norrköping en sjöstad.

De välbergade tillbringade helgen på sina sommarställen. Då Norrköping är en sjöstad företogs utflykterna i båt utåt Bråvikens holmar och skär.

Nya Torget.

Böndernas inköp hos handelsmännen  skedde de dagar när dom hade infört sina produkter till staden, något som i allmänhet inträffade Onsdagar och Lördagar. Bönderna var också förmedlare av varor åt andra inom socknen som inte själva ville göra en resa till staden.

Kreatursmatknad.

 

Norrköping har haft tre marknader, ullmarknaden, julmarknaden och kreatursmarknaden. Ullmarknaden är den marknad som haft de äldsta anorna i staden. Den hölls första gången  i slutet av 1700-talet och har haft samband med stadens textilindustri.

Mjölkbilar på Stockholmsvägen.

I arbetarkvarteren behövde mjölkpojken som han kallades, bara varsko om att mjölkskjutsen var kommen och då kom kvarterets kvinnor med sina mjölkkärl och hämtade mjölk själva. Denna form av mjölkdistrubution upphörde omkring år 1900.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s