Industriområdet holmen

Drags kraftstation
 
Ett nedlagt vattenkraftsverk i centrala Norrköping. Industrierna i Norrköping längs med Motala ström har genom historien alltid använt sig av kraften i forsarna först i form av vattenhjul och sedan i form av vattenkraftverk, kraftstationen är i dag ett arbetslivsmuseum. Sedan 2005 används Drags kraftstation även som utställningslokal för konstutställningar.


Husen är byggda under en period mellan tidigt 1800-tal och 1900-tal. Det handlar om byggnader och kvarter med stark karaktär och värdighet. Här finns en genuinitet skapad av generationer och den vill vi bibehålla så långt det är möjligt. Samtidigt måste naturligtvis dagens normer, behov och krav efterlevas, säger arkitekt Björn Peters, ÅWL Arkitekter. Många områden, kunskaper och ambitioner har samlats i centret. Att hantera dessa gamla byggnader med olika förutsättningar är komplicerat och bjuder på en del överraskningar. Hus som står i vatten, oklar grundläggning och angripna bärande delar har ställt höga krav på bygget.

Holmens Bruk grundades i början av 1600-talet av Louis De Geer. Företagets gamla historia visas upp på Holmenmuseet, som är beläget i Strykbrädan på Laxholmen i centrala Norrköping. Det är i stort sett på samma plats som det första handpappersbruket i Norrköping etablerades år 1633. På 350 kvadratmeters golvyta presenteras nu en mängd olika maskiner, apparater och förmål, som varit viktiga komponenter i Holmens utveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s