Stadens torg

Stortorget 1926

Förut var där torghandel, numera delvis parkeringsplats och på vinter pulka backe för barnen.
Nya torget

På den Gamla tiden var där tobaksplantage och  efter 1860-talet verkat som Norrköpings salutorg. Idag är Nya torget  mer som parkeringsplats och där finns en fontän samt en liten park. Men än idag används det som torghandel.
Gamla torget

Gamla torget är ett av Norrköpings äldsta torg. Redan på 1300-1400-talet var denna plats avsedd för handel och som mötesplats för stadens befolkning. Det var kring detta torg som staden sakta växte. Under 1600-talet låg det ett rådhus här, där både avrättningar och spöstraff utdelades. Sedan 1900-talets mitt har detta torg varit navet kring en mängd kulturhistoriskt värdefulla byggnader. På detta torg fanns det en gång i tiden planer på en fontän men ledningarna, som var gjorda av urgröpta stockar, var inte tillräckliga och vattentrycket var för lågt. Den fontän som skulle stått på torget är den fontän som idag står i Järnvägsparken.
Moa Martinssons torg/Gryttorget
Torget uppkallat efter Moa Martinsson. På 1900-talet arbetade hon på fabriken. Martinsson var en mycket känd författare under 1940/1950-talet.  Där finns nu en stor staty av Moa Martinsson och   Nyårspromenaden utgår därifrån.
 
 
 
 
 
Tyska torget

Namnet kom från Hedvigskyrkan som även kallas för Tyska kyrkan. Torget har tidigare kallats Rådhustorget och Riddarhustorget. Det senare i anslutning till Riksdagens förläggande till Norrköping, när Tyska kyrkan fungerade som möteslokal för Adeln- Riddarhus. Nu på torget ligger en kafeteria, kyrkan och Rådhuset och verkar  som aktivitetsplats  på sommarn och skridskoåkning på vintern.         
Carl Johans torg
Carl Johans park anlades 1860 på Karl Johans torg och var Norrköpings första offentliga park. I dag är Carl Johans park en av Sveriges bäst bevarade parkanläggningar från sekelskiftet. Den är ritad av stadsarkitekt C Th Malm.Parken är det första som möter resenärens ögon när han eller hon kommer med tåget till Norrköping. Carl Johans park en välbesökt park, inte minst för den årligt återkommande kaktusplanteringen. Blomsorter och mönster har bibehållits i obruten tradition. Parken kom till efter en önskan om ett gemensamt finrum för besökare. Med sitt läge, nära tågstationen, är det den första parken som möter resenärer som promenerar in till centrum.
Skvaller torget
Skvallertorget är ett torg i korsningen av Kungsgatan och Bredgatan i centrala Norrköping. Torget har från 1995 och framåt kommit att utvecklas till en viktig plats i den västra delen av Norrköpings innerstad mitt i Campus Norrköping (Linköpings universitet).Torget har anor från 1600-talet och kanske ännu tidigare. Från torget sträcker sig även Västgötegatan, en gata vars sträckning inte har ändrats sedan medeltiden.Det ursprungliga namnet är just Skvallertorget men det har under historien även kallats Lilla torget samt Samtalstorget. Det senare eftersom de styrande vid tiden inte tyckte skvaller var ett representabelt namn.Ursprunget till namnet är inte känd men det finns flera teorier

 Ljura torget

Ljuraområdet är ett etablerat och populärt bostadsområde som byggdes i början av 50-talet. Allt åldras, så även Ljura, och därför genomgår Ljura nu en omdaning. Ljura förändras både tekniskt och socialt och allt sker i samverkan med de boende.

Ljura innehåller också Kardusen, byggt 1992. 
Kardusen liknar den lilla engelska trädgårdsstaden med variationsrik utformning där små täppor utanför husen ger ett hemtrevligt intryck. Området andas småstad.

http://www.hyresbostader.se/CM/Templates/Article/campaign.aspx?cmguid=af6a47a8-7ba0-4334-834a-64ba4e44bb50

Kanontorget.
Tidigare lagrade man kanoner, som tillverkats i Finspång och som skulle föras vidare med båtar till köpare.

 Hötorget

Tidigare fanns torghandel på torget.

 

Kungstorget/norrtull

Kungstorget har genom tiderna förendrats många gånger under åren som 1920 från att vara en lantlig idyl med torghandel där handlarna kom med häst o vagn till att bli en spårvagn och buss station 1964 med fin park med en basäng med fontän så kallad tårtbiten av många,men den blev tyvärr bara 20 år gammal ,idag finns bara gräsmatta och spårvagnsspår kvar och så bilarna förstås,många bilar fniss.
 
Oxtorget/skrammelplatsen

 

Det bedrevs även särskild vinterparklek, från slutet av 1940-talet och framåt, där bland annat fritidsförvaltningens gubbar spolade isar och gjorde i ordning kälkbackar. En alldeles speciell lekplats var skrammelplatsen, anlagd år 1947 vid Oxtorget ovanför Norr Tull som en bygglekplats, den första i sitt slag i landet. Från början bara avsedd för pojkar i åldrarna 7-14, men efter protester fick även flickor vara med.Här var det fritt fram för fantasin och här fanns det gott om lek-rekvisita.Här finns ett stort område ute i det fria, där det finns bilar, flygmaskiner, motorer, plankor, papp och spik, målarfärg, tegel och murbruk. Och där får man göra precis vad man vill.En plats där man får spika och hamra, måla och kladda, meka med motorer och kika efter hur ett flygplan ser ut inuti”, skrev en av lokaltidningarna.Albertina Skrammelplatsen lades sedan ned 1951.

En kommentar till Stadens torg

  1. Leif Finér skriver:

    Hur får jag fram bilderna ? Det är bara en tom ruta.

Lämna en kommentar