Skolans Historia

 
Ända sedan reformationens dagar satte Martin Luther och hans Lilla katekes en stark prägel på den svenska skolan.
Det första skolhuset förstördes vid den stora stadsbranden 1822.
Gustav adolf skolan
 
Gustaf Adolfskolan byggdes liksom ”tvillingskolan” Matteus i en pedagogisk brytningstid inför det nya 1900-talet. Det var då man började diskutera nya läroböcker och ny pedagogik.
Marielundsskolan
 
I Östra Eneby var skolsituationen hårt pressad och 1897 byggdes Marielundsskolan för att lätta på trycket.
Ljura skolan
Ljuraskolan som fått s k inbyggd realskola ett viktigt steg mot den nya grundskolan. Ljuraskolan kom att markera inledningen på den nya skolepoken i Norrköping. Invigningen 1956 blev extra festlig med tal och invigning.
Norra flickskolan

Det provisoriska småskollärarseminariet, som riksdagen 1945 förlade till Norrköping, fick sina lokaler i Norra flickskolan. Norra och Östra flickskolan hade slagits samman till en kommunal flickskola med undervisningen huvudsakligen förlagd till Östra flickskolan. Norra flickskolans lokaler var därför lediga och här kunde man få tillräckligt med skolsalar, musikrum och expedition.
Klingsborgsskolan
 
 En av de första stora efterkrigsskolorna var Klingsborgsskolan med 30 klassrum och en mängd specialsalar. 1950 invigdes skolan och beräknades gå på 2,7 miljoner kronor. För att tillfredställa de statliga planeringsorganens krav på uppgifter om skolutvecklingen gjorde skolförvaltningen nu regelbundet beräkningar av det framtida lokalbehovet för skolornas del.
Västra skolan/De Geer
Ett av de första skolhusen vid Promenadringen i Norrköping, Västra skolan, senare kallad De Geerskolan, stod färdigt 1862.
Gamla militärskolan
Den gamla Militärskolan vid Västra Promenaden användes i regementsnedläggningens tid på 1920-talet inte längre för militärt bruk. Staden disponerade därför lokalerna och byggde nu om dem för den kommunala mellanskolan och högre folkskolan.
Karlshovsskolan
Karlshovsskolan kom till under senare delen av 1920-talet. Arkitekten Björn Lönegren anlitades och stadsfullmäktige godkände 1925 projektet, som kostnadsberäknades till 242.oo0 kronor. Det rådde ingen som helst tvekan om att Karlshovsskolan var efterlängtad och fyllde ett angeläget behov i stadsdelen.
Lindöskolan
 1932 fick det expanderade Lindö sin första skola. Vid invigningen framfördes en för tillfället författad kantat, skriven av skolstyrelsens ordförande, prosten Josef Sjöholm. Musiken var komponerad av tonsättare Josef Jonsson. Och ingen mindre än stiftets biskop Erik Aurelius förättade invigningen.
Oskarsskolan
Oskarskolan användes som nödbostad. När den återlämnades till skolväsendet var byggnaden så nersliten att den behövde en grundlig renovering. Samtidigt genomfördes en rad förbättringar, bl a drogs värmeledning in och gymnastiksalen på vinden förvandlades till fysiksal, slöjdsal och handarbetssal. 1925 var allt färdigt att tas i bruk.
S:t Olofskolan
S:t Olofskolan kom redan från början att bli flaggskeppet bland Norrköpings alla folkskolebyggnader. Att det var fråga om ett skolbygge av exeptionellt slag framgår också av att man mycket ingående diskuterade fasadernas utseende. Under den diskussionen fick man kontakt med den unge arkitekten Carl Bergsten så småningom helt tog över arbetet med S:t Olofskolan. Även om allt var klart för byggstart på S:t Olofskolan redan på våren 1906 så väntade man med rivningen av den gamla skolan och grundläggningsarbetena till hösten, eftersom skoltomten låg vid den stora tillfartsvägen ut mot utställningsområdet.
Holmstadskolan 
 

Moa Martisson har genom boken ”Mor gifter sig” givit Holmstadsskolan en plats i skönlitteraturen. Men hur var då livet i den vanliga skolan vid sekelskiftet? Det är inte så gott om spontana berättelser och kommentarer från Norrköping, men det finns en skönlitterär skildring om vardagen i Holmstadskolan, som då låg alldeles på gränsen till stan. Det är Moa Martinsson som i boken ”Mor gifter sig” berättar om livet i skolan. Hennes alter ego, proletärflickan Mia, bodde en tid med sin mor och styvfar i Vilbergen.
Karl Johansskolan 
Den gamla Karl Johansskolan från 1877 blev i modern tid specialundervisningens högkvarter.
Kristinaskolan års-kurs 5/Magister Georg Palmborg

Skolan i Norrköping var länge uppdelad i pojk- och flickklasser. Här en interiör från en pojkklass på Kristinaskolan 1922.
Hedvigskolan

Den gamla Hedvigskolan på Saltängen från 1866 vållade ideligen problem. Huset sjönk och fukten skadade hela undervåningen. Man kunde inte använda bottenvåningen och snart började städerskan, som hade en liten bostad i huset, klaga. Bostaden dömdes ut och man fick hyra rum åt städerskan i ett hus intill för 140 kronor om året.
Fröbelhuset

I mitten på 1930-talet tog  Maria Moberg, Fröbelpionär tillsammans med sin syster Ellen, intiativet till ett eftermiddagshem för pojkar som fick tillsyn efter skolan. Det började med tio pojkar som som fick tillsyn tre timmar om dagen. Eftermiddagshemmet utvecklades så småningom till fritidshem och kan på sitt sätt ses som en naturlig fortsättning på de schaleska barnstugorna.
Flickskolan Östra Promenaden
Axel Svärd
Vid Östra Promenaden ligger denna mycket fina och välbevarade skolbyggnad från 1900. Skolan används fortfarande till skolverksamhet om än i mindre omfattning än vid uppförandet och undervisningen ges numera till både pojkar och flickor. Till höger ses lindarna i Östra Promenaden, även kallad Swartzens påk-allè. Här odlades även potatis vid första världskriget då matbristen ver stor.

 

21 kommentarer till Skolans Historia

  1. Liz skriver:

    Härliga gamla skolbyggnader, har gått på flera av dom!

  2. Jan Gouiedo skriver:

    Ni ska nog läsa in er lite på Maria (och Ellen) Moberg – de har gjort BETYDLIGT mer än det ni antyder i texten ovan…..hemläxa;)

  3. Bo Widegren skriver:

    Jag saknar ett foto av Norrköpings Högre Allmänna Läroverk, den skola där mitt liv fick sin grundläggande inriktning.
    Bo Widegren

  4. På Svedenskolan Bergshamra jobbar med autistiska barn personal som en månad sedan kom till brottsregister.
    Rektor var informerat för en månad sedan och struntar fulständigt
    Föräldrarna är inte informerade

    LENA Birgitta Berglund, 500208-3326
    Norrorts åklagarkammare i Stockholm

    Ölandsgatan 49 B Lgh 1302

    116 63 Stockholm

    DOMSLUT

    Begångna brott Lagrum
    Ofredande

    kom till brottsregister
    jobbar fotfarande med barn
    (tysta gruppen) autistiska barn
    Lena Berglund aven var under utredning för medhjälp till våldtäkt på sin autistiska elev men gick undan på brist av bevis
    Lena Berglund var anmäld av min son David Wallin.
    Brottet begåtts på Särskolans fritids där Lena Berglund jobbade tidigare som sonens ansvarig pedagog .
    Lena Berglund motanmälde mig tillsammans med Monika Rasada som också jobbade i Särskolan fritids och sålde knark till elevår, var dömd för det och suttit i fängelsen. Monika Rasada är mamma av en av pojkar som förgripit sig på sonen.
    Det finns strikta regler att personalen som jobbar I barnomsorg måste vara avstängt från tjänst när personalen befinner under polisutredning för övergrepp på barn. Lena Berglund jobbade med barn (tysta gruppen) autistiska barn trotts hon 9 månader var under utredning för medhjälp till våldtäkt. Lenas chef – Rektor i Svedenskolan Bergshamra Gun-Marie Jaråker-Wicksén i var informerat. Lena Berglund kom i brottsregister.

    Lena Berglund jobbar fotfarande med barn (tysta gruppen) autistiska barn på grund av Rektor Gun-Marie Jaråker-Wicksén tar inte hänsyn till regler.

  5. Jag började i klass 1/7 B i Norrköpings flickskola 1957 då Rangel Ekblom var rektor. Klassföreståndare var Tora Sibbe, en kvinna med stor integritet som jag gillade. Vi gick de första två åren på Norra flickskolan. I trean pendlade vi mellan Norra och Östra flickskolan. Östras annex hade en fönstervägg mot Östra promenaden och det tyckte vi var häftigt. Jag var en av många flickor som ”hoppade av” i femman för att läsa vidare. Studentexamen på reallinjens matematiska gren ledde vidare till systemvetenskapliga studier i Lund (fil. kand. 1971). Jag är en IT-veteran – en pensionerad systemutvecklare/IT-projektledare som varit verksam i ett multinationellt företag, ett landsting och ett av Sveriges största IT konsultföretag.

    Tack för många trevliga minnen från tiden i Norrköpings flickskola.

  6. Agneta Svedling skriver:

    Finns det några foton på Talleboskolan och Kyrkskolan vid Borgs kyrka?

    • (Niels-) Christian Fors skriver:

      Jag gick i Talleboskolan, har 2 klassfoton från 1956 och 1957. Söker också foto på skolan.

    • (Niels-) Christian Fors skriver:

      Glömde: har foton på kiosken som låg nedanför Borgs kyrka, vid riksvägens avtag mot Eksund, mina föräldrar ägde och drev kiosken! Vi bodde i Eksund.

      • Gösta Högström skriver:

        Min morfar Edvard Borggren ägde den kiosken på 40 talet, då låg den nere i ”Kärret” Min mamma som som senare övertog kiosken då den flyttades upp och utökades i storlek medan den gamla fick bli vårt ”sommarnöje” för vi var tre syskon som bodde i denna lilla kiosk.
        Minns hur jag satt på pakethållaren på mammas cykel när Vi åkte till kiosken tills jag blev så stor att jag kunde cykla själv, Då jag fick cykla in till ”stan” för att hämta ?dagstidningarna samt en isbit på pakethållaren då det ingen el fanns till kylskåpet.
        Vi hade ändock en isdös som det hette, men sommaren tär på den.
        Gubbarna som byggde den nya vägen ”riks ettan” ville ha kall mjölk till frukost!
        Minns hur många grabbar o tjejer samlades vid kiosken för att äta godis mm. medan jag
        fick smäll på fingrarna för att försöka ta en godisbit!
        Har många minnen sen den tiden men minns inte riktigt när den såldes vidare?
        1954. Vore väldigt intressant att se Dina bilder!

        Mvh. Gösta Högström

      • Christian Fors skriver:

        Hej, jättekul med svaret, hade nästan glömt min fråga. Gick du möjligen i *Talleboskolan*? Söker med ljus och lykta efter något foto av den. Kiosken hade vi åtminstone under år 1953, lärde mig cykla där. Jag skickar de 3 foton jag har av kiosken, det är jag själv på 2 av fotona! Har återvänt till gamla trakter (bor nu på landet, mellan Norrköping och Linköping) efter ett helt livs odyssé runt hela Sverige! Tack, och vänliga hälsningar, Christian Fors 🤗

      • Christian Fors skriver:

        Glömde ju bifoga fotona!!!!!!!!! Här kommer dom!!

        ​

        Den 17 februari 2017 16:37 skrev Christian Fors :

        > Hej, jättekul med svaret, hade nästan glömt min fråga. > Gick du möjligen i *Talleboskolan*? Söker med ljus och lykta efter något > foto av den. > Kiosken hade vi åtminstone under år 1953, lärde mig cykla där. > Jag skickar de 3 foton jag har av kiosken, det är jag själv på 2 av fotona! > Har återvänt till gamla trakter (bor nu på landet, mellan Norrköping och > Linköping) > efter ett helt livs odyssé runt hela Sverige! > Tack, och vänliga hälsningar, Christian Fors 🤗 > > Den 17 februari 2017 12:47 skrev History Info Group Norrköping <

  7. Örjan Gertow skriver:

    Tingstad skola.
    Tingstad socken byggde en ny skola 1940. Tre klassrum och tre lärare för klasserna 1-6. Tora Glimborg hade klass 1-2. Ingeborg Askling hade klass 3-4 och Erik Kalèn hade klass 5-6. Där fanns också en rejäl gymnastiksal, en badavdelning med bastu samt en matsal med eget kök.
    1952 inkorporerades Tingstad socken i Norrköpings kommun. Skolan avvecklades cirka 1964.

    • Agneta Svedling skriver:

      Mycket intressant läsning. Min morfar f.1889 gick i Tingstadskolan men det måste ha varit i den äldsta Tingstadskolan, som enl. uppgift ligger tvärs över vägen från kyrkan.

  8. Tommy Gustafsson skriver:

    Jag vill minnas att det fanns en skola längre upp på Plankgatan mot Dragsgatan som hette Berzeliusskolan. Vi passerade där när vi gick från Matteusskolan till Arbis för att äta vår skollunch.

    • Kerstin Junggren skriver:

      Du har rätt. Berzeliusskolan var en bland de äldsta skolorna i Norrköping. Jag började där augusti 1944 fram till våren 1946 då jag fick flytta till S:t Olofsskolan. Det var en fin och idyllisk liten skola med snälla fröknar. Vår skolgård var tvärs över Plankgatan och ända fram till kyrkogårdsmuren av Matteus kyrkogård. I hörnet Plankgatan-Sandgatan fanns en mjölkaffär som sålde knäck som höll på att kosta mig livet då jag satte den i halsen. En tilltagsen skolkamrat, Gun, dunkade mig i ryggen allt vad hon kunde så att knäcken åkte upp. Antagligen räddade hon livet på mig. Jag som skriver fyller 80 år till hösten och bor i Skara men tänker ofta på min barndomsstad Norrköping.

  9. Liz Bryman skriver:

    Söker en bild av Östra Eneby Kyrkskola om någon har en? Kunde ej hitta den på nätet, ej heller Hagaskolan som var min grundskola innan jag började i Norra Flickskolan 1954. Tack för alla nostalgiska minnen som inlagts! Skall försöka komma ihåg några själv. Bor numera sen 1965 i USA så svenskan börjar bli lite rostig tyvärr. MVH till alla!

  10. Liz Bryman skriver:

    Ett P.S. Har hittat många bilder av Hagaskolan på nätet men de är av den nyare skolan som den ser ut idag. Undrar om någon har en bild av Hagaskolan som den såg ut när den var nybyggd? Jag tror den byggdes strax innan jag började där höstterminen 1950. Tack i förväg.

  11. Mats Högberg skriver:

    Hej! Jag ser att Christian Fors efterlyser fotografi av ”Talleboskolan” ovan. Min mor f. 1929 gick i den skolan och jag har ett fotografi som ska föreställa hennes klass där runt 1940. En byggnad syns i bakgrunden, dock är jag osäker om det är skolan eller grannhuset man ser. Läraren är också med på bilden och ska vara ”fröken Bergström”. Skicka mig en adress här eller till e-post mats.hogberg@gmail.com så skickar jag bilden.

  12. Liz Bryman skriver:

    Vart tog bilden av Östra Flickskolan vägen?

  13. Elisabeth skriver:

    Finns det någon intressant historia om Ö Eneby kyrkskola?

Lämna en kommentar