Stadsbiblioteket

Villa Swartz  Södra promenaden
Carl Swartz donerade en patriciervilla med 40 rum i fyra våningar vid Södra Promenaden, som inreddes på bottenvåningen till bibliotek och på övervåningen till konstmuseum. Biblioteksföreningen upplöstes och överlämnade sina 10.000 böcker och stadsbiblioteket öppnades för allmänheten den 22 oktober 1913. Bibliotekets (och konstmuseets) förste chef (1913-1946) var Hjalmar Lundgren. Öppna hyllor infördes 1932. 1946 flyttade konstmuseet ut till en egen byggnad och Villa Swartz renoverades 1946-1949. Den nuvarande modernistiska huvudbyggnaden i betong är ritad av arkitekt Sten Samuelson, uppfördes 1971-1972 och anses kulturhistorisk värdefull. Den ligger intill Villa Swartz, som nu hyser bibliotekets kafé. De båda byggnaderna är förbundna med en inglasad gång. Bibliotekets katalog och in- och utlån datoriserades 1992.
Familjen bodde själva på översta våningen.
Villa Flora /Drottninggatan 
 
I Dryga 80 år stod byggnaden i hörnet av Drottninggatan och Södra promenaden och var en av dom pampigaste byggnader i staden. Huset var en så kallad pierservilla. 1970. var sagan slut för villa flora då det fick ge plats för nya biblioteket.Villa flora uppfördes 1889 av grossisthandlaren Edward Ringborg.Villa flora kom att göra ett uppskattat inslag i stadsbilden med sin vackra fasad med växande murgröna längs väggarna och in på gården,där detsutom fanns en fontän och en staty på jaktens gudinna Diana.En bit in på 1900 talet fick villa flora ett ryckte som lät (vara eller icke vara) villa flora var i privat ägo men fast familjen bodde kvar på översta våningen så öppnades där en sjuksjöterskeskola till 1969 då  skolan flyttade ut och huset revs för att göra plats för nya biblioteket.
 Norrköpings stadsbibliotek
Norrköpings stadsbibliotek är ett av Sveriges största och mest aktiva bibliotek. Huvudbiblioteket är inrymt i en modernistisk betongbyggnad vid korsningen av Drottninggatan och Södra Promenaden i centrala Norrköping och därtill finns åtta filialer i Norrköpings kommun. Tillsammans hade de 1,14 miljoner utlån (2005), vilket är 9,2 utlån per kommuninnevånare. Huvudbiblioteket hade 68 öppettimmar i veckan och 1,2 miljoner besök (2005). Samlingarna omfattar 472 000 böcker och 16 000 tal- och ljudböcker. Men det som direkt slår besökaren är att biblioteket har 135 publika datorer. Den stora aktiviteten torde till stor del kunna skyllas på Conny Äng som var bibliotekschef 1983-2004. ”På nittiotalet blev Norrköpings Stadsbibliotek kanske landets mest omtalade bibliotek med sitt öppethållande och sina IT-satsningar”, heter det i hans eftermäle på bibliotekets webbplats. Nuvarande bibliotekschef är Birgitta Hjerpe.

En kommentar till Stadsbiblioteket

  1. RoseMarie A F skriver:

    Vad var det för rykte???

Lämna en kommentar